- Konu Başlıkları
- Tasarım Sınır Tanımaz! Endüstriyel Tasarım Kullanım Alanları
- Endüstriyel Tasarımın Önemi - Endüstriyel Tasarım Nasıl Kullanılır?
- Endüstriyel Tasarımın Çalışma Alanları Nelerdir?
- Endüstriyel Tasarımlar Tescil Edilmelidir!
Tasarım Sınır Tanımaz! Endüstriyel Tasarım Kullanım Alanları
Endüstriyel tasarım, bir ürünün tamamının ya da belli bir bölümünün çizgi, şekil, renk, biçim, doku ile algılanabilen özelliklerinin oluşturduğu görüntüdür. Endüstriyel tasarım, günümüzde pazarlama ve üretim çalışmalarında bir rekabet ve geliştirme aracı olarak kullanılarak markaların müşterilerini etkilemesi, rakiplerinden farklı olması ve imaj oluşturması hedefleriyle ön plana çıkmaktadır.
Yaratıcılık ve etkileyicilik unsurlarının önemli olduğu, müşterinin özelliği birebir aynı olan 2 ürün arasında tercih yapmasını sağlayan faktör olan endüstriyel tasarım son zamanların en dikkat çekici pazarlama unsurudur. Ürün ambalajından desenine, şeklinden malzemesine kadar her özelliğinde endüstriyel tasarımın farklı olması gerekir.
Doğal görünüm, işlev ve ekonomik değerlerin bir araya geldiği endüstriyel tasarım uygulamaları reklamcılıktan sanayi sektörüne kadar her alanda karşımıza çıkmaktadır. Peki endüstriyel tasarım nedir, endüstriyel tasarım kullanım alanları ve avantajları ne? Endüstriyel tasarımlar nasıl yapılır? Daha yakından inceleyelim…
Endüstriyel Tasarımın Önemi - Endüstriyel Tasarım Nasıl Kullanılır?
Endüstriyel tasarım nasıl kullanılır dediğimizde, üretilen ürünün insanla ilişkisi, konforlu ve sağlıklı şekilde kullanılması, güvenli olmasının yanında estetik ve görsel öğelere uygunluğuyla tüketiciye doğru ürünü ulaştırmak için olduğunu söyleyebiliriz. Endüstriyel tasarımcılar, toplumun ve kişinin ihtiyaçlarına cevap verecek ürünler üretmenin yanında markaya sektörde rekabet etme gücü katmalıdır.
İşçiliği ve işlem sayısını optimize etmeye de yarayan endüstriyel tasarım, hedeflenen üretimin çok sayıda ve kısa sürede elde edilmesini sağlamasıyla da önemlidir. Hem tasarımcı hem üretici hem de kullanıcı bazında fonksiyon ve değer arttırıcı unsur olan endüstriyel tasarım, markanın kendi imajını yaratması ve var olan imajını kuvvetlendirmesi için de gereklidir. İnovatif bir süreci kapsayan endüstriyel tasarım, günümüz teknolojisinin en güzel yansımalarından biridir. Endüstriyel tasarımlar geleceği inşa etmektedir.
Endüstriyel Tasarımın Çalışma Alanları Nelerdir?
Endüstriyel tasarım nedir sorunuza yanıt verdiğimize göre endüstriyel tasarım kullanım alanları ve çalışılan sektörlerden de bahsedelim. Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan endüstriyel tasarımlar, örneğin; sabah alarmını kapattığınız bir elektronik saat, dişlerinizi fırçaladığınız şarjlı diş fırçası, kahvaltınızı hazırladığınız tost makinesi, ofisinizdeki bilgisayar ve daha pek çok şey. Gün içerisinde farkında olmadan onlarca endüstriyel tasarım ürünü kullanıyorsunuz.
Endüstriyel tasarım kullanım alanları gruplanacak olursa şu alanlardan oluşmakta;
- Ambalaj: Malların taşınması, korunması ve tüketiciye sunumu ile ilgili kullanılan her türlü ambalajın kendisi ve grafiği
- Aydınlatma: İç ve dış mekan aydınlatma ürünleri, el lambaları
- Elektronik ürünler: Görsel işitsel cihazlar, bilgisayarlar ve yardımcı donanımlar, iletişim cihazları
- Elektrikli ev cihazları: Evde pişirme, yiyecek soğutma ve temizlik amaçlı kullanılan elektrikli alet ve cihazlar
- Ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları: Temizleme pişirme, ve sofra gereçleri ile kırtasiye ve ofis gereçleri
- Kamusal ve ticari ürünler: Kentsel donatı öğeleri, teşhir ve satış donanımı
- Mobilya: Ev ve ofis mobilyaları, mobilya aksesuarları
- Spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler: Spor, hobi, oyun veya kişisel bakım amaçlı etkinliklerde kullanılan gereçler ve kişisel ürünler
Endüstriyel tasarım kullanım alanları ve endüstriyel tasarımla üretilen ürünler sadece bunlar değil elbette. Kişisel bakım ürünleri, müzik aletleri, oyunlar, oyuncaklar, bebek ürünleri, ayakkabı, mücevher, moda aksesuarları, bardak, çanta, mobilya ve dahası endüstriyel tasarımcıların elinden çıkıyor. Kısaca; ulaşım, elektronik, beyaz eşya, mobilya, medikal, savunma sanayi, cam ve seramik, takı tasarımı, ambalaj, oyun, fuar sektörü, yiyecek, spor, aydınlatma alanlarında karşımıza endüstriyel tasarım çıkıyor. Endüstriyel tasarımcılar, hayatımızı kolaylaştıran ürünlerin mimarı oluyor.
Endüstriyel Tasarımlar Tescil Edilmelidir!
Endüstriyel tasarım kullanım alanları nelerdir dedikten sonra endüstriyel tasarımın neden tescil edilmesi gerektiğinden de bahsedelim. Endüstriyel tasarımlar, sektöre sunulduğu tarihten itibaren 6 aylık rüçhan süresi içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılarak korunması gereken tasarımlardır. 5 yılda bir ve 5 defa yenilenmek kaydıyla 25 yıl boyunca korunur. 25 yıl sonunda anonim hale gelirler.
Ülke bazında bir süreç olan endüstriyel tasarım koruması Türkiye’de yapıldığında sadece Türkiye’de geçerlidir. Diğer ülkelerde tasarımlarınızı korumak isterseniz o ülkenin yerel ofislerine başvuru yapmalısınız.
Endüstriyel tasarım, bir markanın ve üretici firmanın kendine özgü ürün portföyünü oluşturması ve imajını yaratması için çok önemlidir. Müşterilerinize daha iyi ürünler sunmak ve markanızı geliştirmek için endüstriyel tasarım avantajlarından yararlanabilirsiniz. Endüstriyel tasarım nedir, endüstriyel tasarım kullanım alanları nelerdir, endüstriyel tasarım nasıl yapılır gibi sorularınızın yanıtları için bizi arayabilirisiniz...
[widget-136]