- Konu Başlıkları
- Balmumu Heykeller Nasıl Yapılıyor?
- Balmumu Heykellerin Yapım Aşaması - Balmumu Heykel Nasıl Yapılır?
- Ülkemizde Balmumu Heykelciliğini Yansıtan Müzelere Ve Sanat Eserlerine Göz Atmalısınız!
Balmumu Heykeller Nasıl Yapılıyor?
Balmumu heykel, tarihi Romalılar zamanında ölen kişinin yüzünün şeklinin alınarak balmumu ile birlikte saklanması işlemidir. Kolay şekil alabilen yumuşak bir yapıya sahip balmumu, sadece Roma’da değil dünyanın hemen her kültüründe kullanılmaktadır. Özellikle tarihi kişilerin hatırlanması için balmumu tekniğine başvurulmuştur. Son yıllarda Türkiye’de de ilgi gören balmumu heykeller, özellikle Londra’nın ünlü Balmumu Heykeller Müzesi Madame Tussauds’ın ünlenmesi ile tüm dünyada tanınmaya başlamıştır.
Tarihi insan heykelleri yapabilmek, insanları birebir yansıtabilmek kolay bir iş değildir. Malzemenin doğru kullanılması ve kıvamının doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. Heykelin ölçülerinden boyama ve renklendirme işlemlerine kadar birbiriyle ilgili birçok unsur balmumu heykel yapımında etkilidir. Tarihi heykeller nasıl yapılır, balmumu heykel yapılırken nelere dikkat edilir, birlikte bakalım…
Balmumu Heykellerin Yapım Aşaması - Balmumu Heykel Nasıl Yapılır?
Balmumu heykel yapımı klasik heykel yapımından farklıdır. Kullanılan malzemeler, yapılış süreci, işçilik unsurları daha detaylıdır. Balmumu heykeller, normal heykellerden daha gerçekçi olması gereken heykeller olduğu için detaylı bir süreci kapsamaktadır.
Balmumu heykeller için yani tarihi insan heykelleri yapılırken öncelik olarak balmumu heykeli yapılacak kişinin ölçülerinin belirlenmesi gerekir. Tarihi insan heykelleri yapım aşamasına geçmeden önce tüm vücut ölçüleri, detaylı bir şekilde incelenmelidir. Elde edilen verilerle birlikte karşılaştırılan kaynaklarda bir eksiklik olmadığı zaman balmumu heykel aşamasına geçilir.
Ölçü belirleme işleminden sonra, balmumu heykel yapımı için önemli olan kalıp tekniğine geçilir. Kalıp tekniğinde, iskeletin üstünün tamamı kil ile kaplanır. Burada önemli olan nokta, balmumu heykel yaparken vücudun her bölümünde farklı kalıp kullanılmasıdır. Bu işlem bitiminde, tarihi insan heykelleri için önemli olan döküm tekniğine geçilir. Döküm tekniğinde eritilmiş olan balmumu, katılaştığı an şekil verilecek kalıba dökülür. Döküm yapılan madde içerisinde reçine ve cam elyafı da olmaktadır. Bu maddeler sayesinde uzun süreli dayanıklılık sağlanmış olunur. Yine burada balmumu heykel yapımı için hassaslık gösterilmesi gereken nokta, kalıptan çıkarılan şeklin doğru bir şekilde kontrolünün yapılmasıdır. Eğer şekilde bir eksiklik olursa tekrar o kısım eritilerek yeniden yapılması gerekir.
Tarihi insan heykelleri için, saç, göz ve diş kısımları için hassas bir çalışma yapılır. Balmumu heykelciliği yapım aşamasında en çok zaman alan kısım saçlardır. Yaklaşık 6 hafta gibi bir sürede tamamlanır. Her saç teli incelikle ve tek tek yerleştirilir. Göz ve çevresinin yapımında ise renklendirilmiş ipek iplik kullanılır. Dişler ise silikon kalıpla tamamlanarak boyanır. Tarihi insan heykelleri balmumu heykeller olarak yapıldığında, heykelin tamamını ilgilendiren ve gerçekliğini ön plana çıkartacak en zor kısım, boyama ve renklendirmedir. Balmumundan yapılan tarihi insan heykelleri, ten rengine uygun olan yağlı boyalarla boyanır. İnsan dokusuna benzeyen dokuyu verebilmek için de noktalama tekniği uygulanır. Bu teknikle genel hatlarda olması gereken çizgiler ve detaylar yapılır.
Ülkemizde Balmumu Heykelciliğini Yansıtan Müzelere Ve Sanat Eserlerine Göz Atmalısınız!
Balmumu heykel müzeleri, sanatçıdan çıkan tarihi insanların, kusursuz işleyişiyle birlikte, birebir canlı gibi görüntüsünü izlemeye gitmenizi sağlar. İlk müze, 1835 yılında Londra’da açılmıştır. Ardından günümüze kadar gelmiş ve ülkemizde ilk balmumu müzesi Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından açılmıştır. Büyükerşen, ilk olarak tarihimizin önemli isimlerinden olan Mustafa Kemal Atatürk’ün balmumu heykelini yaparak, ülkemize balmumu heykelciliği kavramını kazandırmıştır. Tarihte bilinen ilk balmumu heykel müzesi isim değişikliği ile Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi olarak yer almaktadır. Balmumu heykel müzeleri arasında olan Madame Tussauds İstanbul’dadır. Bunun yanı sıra Jale Kuşhan ve Özdilek Vakfı balmumu heykel müzeleri de İstanbul’da yer almaktadır.
Tüm balmumu heykel müzeleri içinde tarihimizin önemli kişilikleri, Mustafa Kemal Atatürk, Kanuni Sultan Süleyman, Mevlâna, Osmanlı padişahları, Albert Einstein, ünlü sporcular, sanatçılar gibi tarihimizin birçok önemli isimleri yer almaktadır. Balmumu heykel müzelerini ziyaret ederek görmek istediğiniz kişilerin etkileyici, gerçekmiş gibi yansıtılan heykellerini görmenizi tavsiye ederiz. Balmumu heykel yapımı ve balmumu heykel üretimi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.
[widget-128]