- Konu Başlıkları
- Sanata Farklı Bir Boyut Kazandıran: Rölyef
- Rölyefin Tarihi Başlangıcı
- Kabartma Sanatı Rölyef - Rölyef Yapılışı Nasıldır?
- Günümüzde Kabartma Sanatı - Tarihi Yeni Nesillere Aktarmak Mümkün!
Sanata Farklı Bir Boyut Kazandıran: Rölyef
Bir yüzeyin, yapının veya projenin yeniden boyutlandırılmasına, yükseltme veya çökertme işlemine rölyef bir diğer adıyla kabartma denir. Kabartma ya da rölyef heykel sanatında farklı bir boyut olarak tanımlanır. Malzemenin şekillendirilmesinden çok kabartılması tekniğine dayalıdır. Hemen her yerde kullanılabilmesi sebebiyle rölyef çalışmaları sıklıkla tercih edilir.
Günlük hayatta karşımıza çıkan ancak adını bilmediğimiz bu çalışmalar, mimari yapılarda ve şehir düzenlemelerinde sıkça kullanılır. Rölyef; alüminyum, bakır, ahşap ve kağıt kabartma şeklinde yapılır. Altgeçitler, tüneller, köprüler, tüp geçitler ve bina duvarlarında kullanılan rölyef çalışmaları, şehirleri adeta bir müzeye çevirebilir.
Rölyefin Tarihi Başlangıcı
Rölyef tarihi Osmanlıya dayanmaktadır ve günümüzde de halen kullanılan bir sanattır. Osmanlı döneminden itibaren kullanılmaya başlanan rölyef, ilk olarak mimari yapılarda karşımıza çıkmıştır. Kabartma, şebeke ve renkli taş olarak da üç gruba ayrılan rölyef malzemesine göre farklı tekniklerle uygulanır.
Rölyef ilk olarak taş süslemeleri şeklinde yapılmıştır. Taşların üzerine yapılan kabartma binalarda kullanılmış ve yapıyı ön plana çıkararak daha sanatsal bir görünüm kazandırmıştır. Rölyef yapımı için verilebilecek en iyi örnek, İznik Yeşil Camii’dir. Kabartmanın en iyi uygulandığı camii olan bu yapı, taş süsleme sanatı ile gözleri kamaştıran görüntüye sahiptir ve oldukça dikkat çekicidir.
Osmanlı döneminde başlayan rölyef sanatı zamanla gelişmiş, işçiliğin ve motiflerin birleştiği bir üslup halini almıştır. Günümüzde tarihi olayların canlandırılması için rölyef tekniğinden yararlanılmaktadır. Altgeçitlerden duvarlara, binaların dış cephelerinden müzelere kadar her yerde rölyef sanatı gözümüze çarpabilir.
Kabartma Sanatı Rölyef - Rölyef Yapılışı Nasıldır?
Rölyef ya da kabartma sanatının 4 çeşidi vardır. Bunlar; alüminyum, bakır, ahşap ve kağıt kabartmadır. Tekniğine göre de alçak ve yüksek kabartma olarak adlandırılır.
Alçak rölyef yapımı, bir yüzeyden ayrılan çıkıntıya denilir. Özellikle alçak rölyefin başlangıcı Sümerlere kadar uzanmaktadır. Ellerindeki malzemeleri kullanarak, çoğu taşların üzerine, kabartma uygulamışlardır. Özellikle de eski olayları canlandıran sahnelere yer vererek rölyefin tarihini ilerletmişlerdir.
Yüksek rölyef yapımı ise uygulanan yüzeyde oldukça yükselen görünümü temsil eder. Mimari yapılarda, heykellerde, eserlerin iç ve dış cephelerinde gözle görülür kabartma yapılır. Büyük Selçuklu döneminde mimarlar, malzeme olarak ellerinde olan tuğla ile birçok rölyef yapımına el atmıştır. Büyük Selçuklu'da yapılan kabartma çalışmaları mimari yapıları en güzel şekilde ortaya çıkartmıştır.
Malzemesi değişken olan rölyef dış mekanda kullanılacaksa alüminyum ve bakır kabartma olarak tercih edilir, iç mekanlar içinse ahşap ve kağıt rölyef ya da kabartmalar daha uygundur.
Günümüzde Kabartma Sanatı - Tarihi Yeni Nesillere Aktarmak Mümkün!
Rölyef günümüze kadar yaşamış bir sanat olarak birçok yapının, tarihi olayın, ünlü karakterlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamıştır. Binaların dış cephesinde, sokaklarda ya da sanat merkezlerinde karşımıza çıkan rölyef çalışmalarında bir ulusun kültürel unsurlarını bulmak, tarihi hakkında bilgi edinmek mümkündür. Şehirlerin çehresini değiştiren rölyef, hem dekoratiftir hem de kültür aktarımına yardımcı olmaktadır.
Rölyef bir sanat dalı olmasına rağmen ülkemizde bu alanda uzman olan kişi sayısı çok azdır. Kabartma sanatı, ince işçilik ve özen isteyen bir iştir. Rölyef yapımını özel kılan tek şey ortaya çıkan farklı tarzda eserlerdir. Kabartma sanatında günümüzde duvarlar, kapılar, sehpalar gibi birçok örneklerini görsek de işçiliği ile ön planda olduğu unutulmamalıdır. Rölyef yapımı nasıl olur, rölyef hangi tekniklerle uygulanır merak ediyorsanız bize ulaşabilirsiniz.
[widget-128]